Luftgevärsskytte är en relativt vanlig sport i Sverige. Det är också ett roligt fritidsnöje. Men det finns vissa saker att tänka på när det gäller skytte med luftgevär.

Kan man tävla i luftgevärsskytte?

Det går faktiskt alldeles utmärkt att tävla i luftgevärsskytte. Det finns tävlingsklasser för både barn och vuxna. Vissa står och skjuter, andra sitter eller ligger ner. Det beror helt på svårighetsgraden. Dessutom kan man tävla med luftgevär av olika kaliber.

Att skjuta luftgevär hemma

Om man är under 18 år gammal får man inte skjuta eller hantera luftgevär eller andra luftvapen utan överinseende av en vuxen. Det gäller oavsett om man är på en tävling eller om man står hemma på den privata gården. Man får inte heller äga luftvapen när man är under 18 år gammal.

Om man vill skjuta med luftgevär hemma är det klokt att hålla till på ett ställe där det varken springer andra människor eller djur. Dessutom kan det vara olämpligt att hålla till mitt i ett villaområde.

Olika kraftiga gevär

Luftgevär finns i olika modeller och de kan också vara mer eller mindre kraftiga. De allra flesta luftgevär i Sverige är licensfria. Om man har ett gevär med en anslagsenergi på mer än tio joule fyra meter från pipan krävs dock licens. Om vapnet är helautomatiskt får anslagsenergin bara vara tre joule. Den begränsade anslagshastigheten kallas för att geväret är effektbegränsat.

Jaga med luftgevär

Man får faktiskt jaga med luftgevär i Sverige. Det krävs dock en del av vapnet. Det måste ha en kaliber på minst .22″, eller 5,5 mm. Vapnet måste också ha en utgångshastighet på minst 180 m/s. Ammunitionen måste också vara av expanderande typ. När det gäller jakt med luftgevär får man dock inte skjuta vad som helst. Några fåglar och olika gnagare är exempel på sådant som får jagas med luftvapen.