Om man besöker en skyttetävling eller plats där det pågår organiserat skytte med luftgevär kan man ibland se att personer bär speciella kläder. De kan vara i annorlunda färger och är många gånger tillverkade helt eller delvis i läder eller annat skinn. Men behöver man egentligen ha speciella kläder för att skjuta luftgevär? Varför investerar vissa personer tusentals kronor i specifika skyttekläder?

Handskar

Att ha ett par handskar på sig när man skjuter luftgevär är inte alls fel. Det behöver dock inte vara några speciella skyttehandskar utan ett par vanliga, tunnare handskar går bra. Handskarna gör så att man får ett bättre grepp om vapnet. Under vintern kan det också vara lite kyligt att skjuta, oavsett om man skjuter inomhus eller utomhus. Då kan handskarna göra det lite lättare att koncentrera sig på skyttet.

Skyttevästar och jackor

Ibland kan man se att personer som skjuter luftgevär har speciella jackor eller västar på sig. De är ofta tillverkade i läder eller i skinnliknande material. Antingen kan hela plagget vara i sådant material, eller så finns det en större lapp med läder på var sida av bröstet framtill på plagget. Anledningen till det är att luftgeväret ska ligga mer stilla mot kroppen under skottillfället. Många gånger bär man också kläderna för att göra reklam för sin skytteklubb när man är i väg på olika tävlingar.

Att skjuta i vanliga kläder

Det går i regel alldeles utmärkt att skjuta i helt vanliga kläder. Det finns ingen anledning för en nybörjare inom luftgevär att köpa skyttekläder för flera tusen kronor. Det man bör tänka på är att man väljer kläder som är mjuka och sköna. Att skjuta i kläder som sitter åt, som är svåra att röra sig i eller som är irriterande att bära gör att man inte kan koncentrera sig på sitt skytte och det ger ett sämre resultat.