Luftpistoler finns i flera olika modeller och de kan också vara olika kraftiga. Det är en sådan sak man måste tänka på när man använder vapnet. Även om flera luftpistoler inte kräver vapenlicens kan de vara riktigt farliga. Man vad mer bör man fundera över när man ska skjuta luftpistol?

Att sätta upp en måltavla

Det är bra att ha något att sikta på när man ska skjuta luftpistol. Man bör se till att måltavlan sitter på ett underlag som skotten inte går igenom och det bör inte heller kunna passera någon bakom tavlan. Det är också klokt att se till så att ingen springer förbi samtidigt som någon skjuter.

Får man skjuta djur med luftpistolen?

När det gäller luftpistoler får man inte skjuta djur med dem. De är inte tillräckligt starka för att kunna avliva ett djur utan det plågas istället rejält.

Krävs hörselskydd?

Många luftpistoler låter inte så högt. Om man har känslig hörsel eller om barn är närvarande kan dock hörselskydd vara ett bra alternativ.

Vem får skjuta?

Luftpistoler får i princip vem som helst skjuta. Den som skjuter ska dock förstå farorna med vapnet. Att låta ett litet barn skjuta är inte speciellt bra eftersom de kan ha svårt att förstå vad som händer om någon blir skjuten. Man bör inte heller hantera luftvapen när man är påverkad av till exempel alkohol.

Om något händer

Om en olycka händer är det viktigt att man tar det lugnt. Ett skott från en luftpistol som inte är allt för kraftig ställer i regel inte till med någon allvarlig skada, beroende på var skottet träffar. Ett luftpistolskott som träffar i ögat kan ställa till det rejält. Orsakas en olycka kan det trots allt vara klokt att ta kontakt med vården för att se till så att ingen infektion bildas i såret.